Colegiul National "Carol I" Colegiul National "Carol I"

Autografe ale unor personalitati în Cartea de Onoare a şcolii

….O întâlnire cu elevii acestui minunat liceu constituie un eveniment de suflet, care nu se uita. O şcoala model, cu mari dascali, pe linia prestigioasei traditii, merita omagiul cel mai calduros. Promit sa revin. (4 iunie 1984, Marin Sorescu, poet)

Am luat cunoştinta cu placere de realizarile obtinute de Liceul de matematica-fizica „Nicolae Balcescu”, şcoala de care ne simtim legati sufleteşte, deoarece am studiat aici (Silviu Lung) şi în prezent studiaza aici copiii noştri (C. Ştefanescu şi Ionel Papuc). Ne bucuram mult de faptul ca în acest an şcolar elevii liceului au obtinut rezultate de exceptie la olimpiade şi concursuri, care situeaza colegiul pe primul loc în tara. Este meritul elevilor, al tovaraşilor profesori şi mai ales al directorului, tovaraşul profesor emerit Nicolae Andrei. Felicitari tuturor şi urari de noi succese. (17 mai 1985, E. Ştefanescu, Întâlnirea elevilor cu maeştrii sporturilor Silviu Lung şi Costica Ştefanescu, cu Ionel Papuc, fost jucator la Ştiinta Craiova)

Profund emotionat de tot ce am vazut în scurta mea vizita, în aceasta seculara institutie de învatamânt şi cultura, în care am primit „lumina” unei conştiinte umane. Impresionat de amploarea şi continutul compartimentelor de ştiinta, de la minerale la organisme, de la bogatia colectiilor de carti şi atmosfera „cartii” în Biblioteca. Ca fost elev am întors timpul amintirilor cu adânca recunoştinta pentru profesorii mei din Colegiul de alta (data). Sunt dator sa revin! (12 mai 1988, Academician Ştefan Milcu)

Ca fost elev al acestui fabulos liceu, îi asigur pe înaintaşi şi pe urmaşi ca niciodata nu am sa uit apa vietii pe care spiritul meu a primit-o aici şi pe care am s-o port în mine pâna la ultima rasuflare. (4.VI.1993, Alexandru Mironov)

Sunt profund impresionat de cele vazute aici, la liceul „Nicolae Balcescu”. Numai un vechi popor a putut înfiinta un aşezamânt atât de prestigios, dotat cu cele trebuincioase pentru o instruire adecvata cerintelor zilei de azi şi de mâine. Plec de-aici cu marea speranta ca unindu-ne eforturile, vom realiza visul nostru de împlinire şi întregire. Cu toata stima şi admiratia... (24. IX. 1993, Ion Ungureanu, Ministrul Culturii şi Cultelor, Chişinau)

Dupa aproape patru ani revin la Craiova cu un sentiment de nelinişte. Ce-au devenit oare, acei minunati cititori atoşi, exigenti pe care îi ştiam? I-am regasit la Liceul Balcescu, tot atoşi şi tot minunati. Felicit pe profesorii acestei mari şcoli româneşti pentru luciditatea şi devotamentul lor. (19. IV. 1994, Eugen Simion)

Nu vei întelege Oltenia, daca nu cunoşti Liceul „N. Balcescu”. Am fost nu la un liceu, ci într-un aşezamânt universitar. Daca aş fi învatat la „N. Balcescu”, cred ca pricepeam şi eu matematica. Daca nu va întâlneam, n-aş fi crezut ca matematicienii sunt atât de lirici. (22. X. 1994, Grigore Vieru)

Bucuria de a scrie pe aceste pagini ale unui liceu istoric nu e egalata decât de emotia de a sta pentru câteva ore între zidurile care au asistat de atâta vreme la naşterea miracolului spiritual românesc. (27. II. 1996, prof. Nicolae I. Nicolae)

Am petrecut câteva clipe de desfatare intelectuala româneasca şi olteana, în incinta acestui aşezamânt de cultura ale carui începuturi te trimit la Manastirea Obedeanu şi Eforia Madona Dudu din Craiova. Prestanta intelectuala a dascalilor, baza materiala de exceptie şi chipurile luminate ale elevilor arata istoria bogata a acestui aşezamânt, reveleaza un prezent viu şi proiecteaza zile frumoase pentru infrastructura intelectuala şi morala a oraşului Craiova. Multumiri alese domnului director şi tuturor ostenitorilor Colegiu National „Carol I” pentru tot ceea ce fac pentru Craiova, pentru Oltenia, pentru tara şi pentru lume. (15 mai 2001, Teofan Mitropolitul Olteniei)

Am paşit, cu emotie şi speranta, pragul Colegiului National „Carol I”, mişcat fiind de forta şcolii de a traversa ani şi decenii şi de a fi pastrat spiritul cutezator al fondatorului ei, Regele Carol.

Fie ca viziunea acestui brav şi întelept şef de stat sa calauzeasca generatiile viitoare ale şcolii spre Europa şi spre o lume prospera şi stabila. (30 martie 2005, Principele Radu)

Coridoare pentru adolescenti

Recuperând pe-aceste coridoare
adolescenta parca din alt veac,
avem şi friguri; cum avem şi trac,
în vremile în care se şi moare.

Suntem spontani cu-n pic de disperare,
cei tineri semne tandre ne mai fac,
la boala noastra nu exista leac,
când declinîm plural: însingurare.

Suntem un trist Danila Prepeleac,
plecat inconştient la târgul mare,
ne-ntoarcem cu nimic în buzunare,
marunti în pielea noastra ca-ntr-un sac.

Liceu din alte timpuri ma mai doare
ca nu pot în elev sa ma prefac.

(Adrian Paunescu, poet, senator, 16.11.2000)


Colegiul National "Carol I"
Colegiul National "Carol I"

Colegiul National "Carol I"